Adresa:
Mun. Bacău, str. Ştefan cel Mare nr.4,
cam. 6-8 Jud. Bacău Telefon/fax 0234515839,

Persoană de contact:
Radu Cristian GHEDEON, şef serviciu

Program de lucru: Luni - Vineri 8 - 16

Tuesday, August 18, 2009

Directia de Probatiune (DP)

"Directia de Probatiune este compartimentul prin care se asigura indeplinirea atributiilor ce revin Ministerului Justitiei si Libertatilor Cetatenesti legate de conducerea, coordonarea si controlul activitatii serviciilor de probatiune de pe langa fiecare tribunal. In prezent probatiunea numara 304 consilieri de probatiune care isi desfasoara activitatea in 41 de servicii de probatiune, cate unul in fiecare judet, cu cate doua locatii de derulare a activitatii. Activitatea serviciilor de probatiune se deruleaza in vederea cresterii gradului de solidaritate si siguranta in comunitate, a diminuarii riscului de savarsire a unor noi fapte penale si in vederea adoptarii unui comportament conform normelor legale si sociale de catre persoanele care au fost sanctionate penal.

Principalele activitati ale serviciilor de probatiune pot fi grupate astfel:
In faza procesului penal, serviciile de probatiune acorda sprijin organelor judiciare in infaptuirea actului de justitie prin intocmirea referatelor de evaluare pentru inculpati, la solicitarea procurorului sau a instantei de judecata (11.712 referate de evaluare in anul 2008).
In faza de executare a sanctiunilor penale neprivative de libertate, serviciile de probatiune supravegheaza modul de respectare a masurilor de supraveghere si de executare a obligatiilor stabilite de catre instanta de judecata in sarcina persoanelor sanctionate cu o pedeapsa care se executa in comunitate (7139 de persoane supravegheate in anul 2008). Totodata, serviciile de probatiune asigura corelarea supravegherii cu asistenta si consilierea acordata in vederea cresterii sanselor de reintegrare in comunitate, la solicitarea persoanelor supravegheate.

In faza de executare a sanctiunilor penale privative de libertate, reprezentantii serviciilor de probatiune fac parte din comisia de individualizare a regimului de executare a pedepsei, aceeasi comisie care formuleaza propunerile de acordare a liberarii conditionate, atunci cand sunt indeplinite conditiile legale pentru acordarea acesteia. In acelasi timp, consilierii de probatiune, impreuna cu personalul specializat din unitatile penitenciare, deruleaza programe de resocializare cu persoanele aflate in detentie, cu acordul acestora din urma.

In prezent, politica penala propune regandirea rolului probatiunii prin accentuarea importantei acestei institutii in sistemul juridic romanesc, in concordanta cu reglementarile si evolutiile de la nivelul Uniunii Europene in materie. "
(www.e-juridic.ro)

2 comments:

  1. Buna ziua! M-ar interesa si pe mine sa stiu cum pot gasi carti de probatiune? Am cautat in biblioteci si librarii si nu am gasit. Una dintre carti care o caut in zadar este "Introducere in probatiune" de Abraham Pavel.M-ar interesa pentru tema de licenta.

    ReplyDelete

Followers